Istoria Austrotherm

Austrotherm este unul dintre primii producători de materiale termoizolante din Austria. În 1953 Oswald Nowotny deschide porţile fabricii, devenind astfel primul producător austriac de Styropor. În prezent Austrotherm este membră a concernului Schmid Industrie Holding, din care mai fac parte Baumit şi Murexin.

1953: Oswald Nowotny porneşte producţia de Styropor
Oswald Nowotny, devine începând cu anul 1953 primul producător de Styropor din Austria. În primă fază elementele decorative (manechine pentru decoruri, busturi,etc) au fost în centrul atenţiei. Cu un an înainte a fost creat polistirenul expandat EPS ( Styropor în termeni tehnici ) de către concernul german BASF- Ludwigshafen.

1964: Fabrica de polistiren expandat în Purbach
Potenţialul de piaţă din domeniul termoizolaţiilor al polistirenului expandat a stat la baza hotărârii lui Nowothny de a construi o linie de fabricaţie pentru plăcile de polistiren expandat. Din 1964 în Purbach funcţionează o a doua linie de fabricaţie capabilă să asigure o producţie anuală de peste 30.000 m³, urmând a face faţă solicitării ascendente de plăci de polistiren destinate termoizolaţiilor până la nivelul anilor 1980.

1980: Friedrich Schmid preia firma Nowotny
Din 1980 firma Nowotny este preluată de Friedrich Schmid, proprietarul fabricilor de piatră şi var din Wopfing. Cu un volum anual al vânzărilor de circa 18.000 m³ firma Nowotny avea o cifră de afaceri de circa 945.000 Euro. Cele două şocuri petroliere, prin valurile de scumpiri aduse, au impus ca primă necesitate economia de energie, în special pentru cea destinată încălzirii locuinţelor şi a producerii de materiale destinate temoizolaţiilor. Datorită caracteristicilor sale, plăcile de polistiren expandat Nowotny au fost acceptate rapid de către industria locală de construcţii, ceea ce a impus creşterea capacităţii de producţie la numai doi ani de la preluarea fabricii de către Friedrich Schmid.

1982: Preluarea fabricii de Styropor din Pinkafeld
Preluarea de către firma Nowotny a producătorului de Styropor Dipl.-Ing. Wieser din Pinkafeld, ca urmare a necesităţii dezvoltării capacităţilor de producţie, creşte capacitatea totală de fabricaţie a fabricilor având locaţiile în Purbach şi Pinkafeld la 150.000 m³.

1991: Austrotherm în Ungaria - Györ
În 1991 Austrotherm a preluat fabrica din Györ, sucursală cu capital integral Nowotny. Utilizând materii prime de la producătorii din vest, Austrotherm produce plăci de polistiren expandat EPS de înaltă calitate, capacitatea sa de producţie situându-se la nivelul anului 1991 la 100.000 m³/an.

1991 - Singurul producător austriac de XPS
Pentru a-şi atinge scopurile propuse concernul a investit în doi ani nu mai puţin de 4 mil. Euro, fabica din Pinkafeld fiind dotată cu o nouă linie de fabricaţie, ceea ce a determinat o creştere substanţială a capacităţii de producţie. În primăvara lui 1991 începe producţia de polistiren extrudat XPS la Purbach. Până atunci o parte din necesarul de polistiren extrudat de pe piaţa austriacă fusese asigurat de importurile realizate de marile companii din industria petrochimică. Tehnologia de fabricaţie a rămas strict secretă. Cercetări şi încercări multiple urmate de modificări în procesul tehnologic de fabricaţie au condus în final la atingerea scopului vizat: plăcile roz de polistiren extrudat XPS. Astfel Nowotny devine unicul producător de polistiren extrudat XPS al Austriei.

1993: Joint Venture în Polonia
În vara anului 1993 are loc asocierea dintre Termoizolaţii Nowotny, producătorul polonez Zaklady Chemiczne Oswiecim şi Casa de Comerţ Cieh – Stomil. Cu o investiţie de 1,6 mil. Euro, sub numele Austrotherm se construieşte o linie modernă de fabricaţie pentru EPS, după modelul celei din Pinkafeld, cu o capacitate anuală de producţie de 200.000 m³.

1994: Termoizolaţii Nowotny devine Austrotherm
Pentru a asigura o apariţie unitară pe piaţa europeană, începând din anul 1994, firma va purta acelaşi nume şi în Austria: Austrotherm GmbH.

1995: O nouă fabrică pentru XPS în Purbach
La începutul verii anului 1995, noua linie de fabricaţie din Purbach produce la capacitate maximă – 130.000 m³/an. Astfel Austrotherm devine un factor economic important pentru cele două regiuni – Purbach şi Pinkafeld. La 2 oct.1995 Franz Kröpfl, preşedintele Camerei de Comerţ acordă în cadrul unei ceremonii firmei Austrotherm GmbH simbolul oficial al Austriei pentru calitatea produselor şi a serviciilor aduse industriei. Cu un număr de 160 de angajaţi Austrotherm a atins în 1995 o cifră de afaceri de 32,7 mil Euro (21,08 mil. Euro în 1994).

1997: Fabrica de EPS din Bratislava îşi deschide porţile
La începutul lui noiembrie 1997 se deschide a treia fabrică de polistiren din Europa de est.În partea de nord a oraşului Bratislava, cu o investiţie de circa 2,18 mil. Euro, se construieşte o nouă unitate de producţie, dotată cu o linie modernă de fabricaţie, cu o capacitate de 200.000 m³/an.

1998: Este obţinut Agrementul ISO 9001
La 27 mai 1998 Austrotherm obţine agrementul ISO 9001 pentru produsele sale.

1999: Se deschide a doua fabrică de EPS în Polonia
În Skierniewice – între Varşovia şi Lodz se deschide a doua fabrică Austrotherm de polistiren expandat EPS. Suma investită:2,18 mil.Euro. Austrotherm intră în topul primilor 3 producători de materiale termoizolante din Polonia.

1999: Austrotherm introduce CO2 în procesul de fabricaţie a plăcilor de XPS
Printr-o realizare excepţională a inginerilor de la Austrotherm, în august 1993 apare o nouă generaţie de plăci izolante. Prin folosirea aerului ca şi conţinut al celulei, noua generaţie “Austrotherm TOP”corespunde celor mai înalte norme ecologice. În anul precedent au fost investite nu mai puţin de 20,35 mil. Euro în linia de producţie XPS. O mare parte din această sumă a fost dedicată cercetării, dezvoltării şi protecţiei mediului. Investiţia a meritat, întrucât generaţia TOP XPS posedă calităţi excepţionale de izolare termică, rezistenţă foarte bună la umezeală şi corespunde normelor ecologice impuse de UE.

1999: Peter Schmid- al doilea manager
Peter Schmid, prezent în companie din anul 1993, iar din 1996 procurist, are în subordine departamentele IT,organizare,dezvoltarea produselor, precum şi centrele de producţie din Purbach şi Pinkafeld. Începând cu 01.09.1999 devine al doilea manager al firmei. Activităţile de export, strategiile de dezvoltare şi desfacere pentru centrele de producţie din Polonia, Ungaria şi Slovacia vor fi coordonate în continuare de Ferdinand Kühbacher, manager al firmei Austrotherm din 1990.

1999: Prima fabrică Austrotherm din România îşi deschide porţile la Bucureşti
Austrotherm intră şi pe piaţa materialelor de construcţii din România. Din septembrie 1999 noua fabrică din Bucureşti intră în producţie la capacitate maximă. Astfel Austrotherm demarează intr-o piaţă nouă, care prin potenţialul celor circa 23 mil. locuitori promite o dezvoltare puternică pe termen mediu şi lung. Cu un volum de investiţii de aproximativ 3,63 mil. Euro, fabrica de polistiren expandat EPS Austrotherm din Bucureşti situată în partea vestică a oraşului, deservită de 20 de angajaţi, poate asigura o capacitate de producţie de 400.000 m³/an.

2001: Austrotherm Ungaria în expansiune: se deschide a doua fabrică de EPS
În aprilie 2001 se deschide în Gyöngyös, localitate aflată la 80 km. N-E de Budapesta a doua fabrică de EPS a grupului Austrotherm în Ungaria. Cu o investiţie de circa 3,27 mil.Euro, având 20 de angajaţi, fabrica din Gyöngyös este cea mai modernă fabrică a grupului Austrotherm, cu o capacitate de producţie de 600.000 m³/an. Împreună cu fabrica de EPS din Györ, Austrotherm are în Ungaria o capacitate anuală de producţie de 1.000.000 m³. Această creştere a capacităţii de producţie permite acum pe lângă acoperirea necesarului zonei de est a Ungariei şi exporturi în Ucraina şi partea de vest a Slovaciei.

2003: Fabrica de EPS din Serbia
În august 2003 s-a deschis la Valjevo, oraş situat la 80 km. sud de Belgrad o nouă fabrică de de polistiren expandat EPS. Cu o investiţie de 3,5 mil.Euro, având dotări de ultimă generaţie, fabrica are o capacitate de producţie anuală de 400.000m³.

2003: Medalia de pionier al materialelor termoizolante
Cu ocazia aniversării a 50 de ani de existenţa a firmei, proprietarul Austrotherm KR Friedrich Schmid a primit medalia de pionier în termoizolaţii al ţinutului Burgenland.

2004: Fabrica de EPS din Bulgaria
În 2004 a început construcţia unei noi fabrici la Sofia. Cu o investiţie de 3,5 mil. Euro, fabrica din Sofia beneficiază de o linie de fabricaţie ultra performantă, capabilă să producă 400.000 m³/an. Momentan fabrica are 30 de angajaţi. Numele Austrotherm în Bulgaria este deja cunoscut. Încă din 1996 graţie firmei Baumit cu sediul în Elin Pelin, materialele termoizolante produse de Austrotherm Austria şi Austrotherm România au fost cunoscute pe piaţa din Bulgaria.

2005: Continuă dezvoltarea în Serbia
În 2005 producţia de polistiren extrudat Austrotherm XPS din Serbia a condus la creşterea numărului de fabrici la 3.

2006: Fabrica EPS în România
În iunie 2005 a fost inaugurată cea de-a doua fabrică de polistiren expandat din România, la Horia. Această investiţie a facilitat exportul spre Ucraina şi Republica Moldova. În 2008 a început producţia de XPS şi în această regiune.

2007: Expansiune spre Bosnia
La începutul anului 2008 a fost inaugurată fabrică din Bosnia, o investiţie ce a totalizat 5 Mil.Euro şi care a făcut posibilă deschiderea spre Croaţia.

2008: Prima fabrică Austrotherm din Asia
Odată cu investiţia de 5 Mil.Euro făcută în fabrica din Istanbul polistirenul expandat Austrotherm a trecut şi pe continentul vecin, confirmând calitatea deja consacrată. Tot în 2008 s-a deschis şi cea de-a treia fabric de EPS în Ungaria, beneficiind de o capacitate anuală de 400.000 m³ având la bază o investitie de 5 Mil.Euro.

2009: sucursală 100% Austrotherm în Slovacia
Austrotherm şi-a consolidat poziţia şi pe această piaţă, prin preluarea firmei fiică cu sediul în Bratislava.

2010: Dezvoltarea fabricilor austriece de polistiren expandat şi extrudat, caştigarea premiului pentru inovaţie, o noua sucursală in Croaţia
În anul 2010, au fost investiţi 7,7 Mil Euro în modernizarea celor două fabrici din Austria, investiţie în calitatea polistirenului extrudat şi expandat, acesta din urmă îmbogaţindu-se cu două sortimente noi: polistiren extrudat Austrotherm XPS TOP 50 şi Austrotherm XPS TOP 70. Vânzarile de polistiren expandat Austrotherm EPS F-PLUS au fost puternic impulsionate de campania de promovare din Austria, “termoizolare sub scutul Austrotherm”.

Datorită investiţiilor susţinute în cercetare, Austrotherm a primit premiul "Muncă prin inovaţie".

În Zagreb a fost înfiinţată o sucursală specială pentru desfacere şi vânzare.

2011: Un nou Director General la conducerea Austrotherm 
Austrotherm şi-a consolidat echipa de management prin cooptarea dlui Gerald Prinzhorn la conducerea departamentelor de desfacere şi internaţionalizare, alaturi de actualul director general, dl Peter Schmid.

Austrotherm a obţinut primul loc şi premiul pentru inovaţie la concursul naţional destinat marilor producători, pentru sistemul revoluţionar Klebe-Anker-Duplex.

2012: A doua fabrică de polistiren expandat în Bosnia / investiţie de 8 Mil. Euro în fabricile din Austria                                                                                                                                             Austrotherm a cumpărat o fabrică de polistiren expandat în Samac, în Estul Bosniei, în prima jumatate a anului 2012. Astfel a fost deschisă posibilitatea exportului de polistiren spre Estul Croaţiei.

Pe lângă această investiţie, Austrotherm a mai investit 8 Mil. Euro pentru optimizarea producţiei şi eficientizarea consumului de energie electrică în fabricile din Purbach şi Pinkafeld.

 


Contact


RO – 061129 București
Iuliu Maniu 598, Sector 6, O.P. 76


Tel.: +40 21 3171227
Fax: +40 21 3171231
Email: office@austrotherm.roCatalog de Produse


In cei peste 10 ani de activitate pe piata din Romania ne-am concetrat atentia pe productia de materiale termoizolante astfel incat sa va asiguram confortul termic al locuintei dumneavoastra si reducerea cheltuielilor de intretinere.

Descarcă catalogul PDF.Noutati

A aparut Programul GRATUIT austrotherm.devizonline.ro pentru estimarea costurilor
Creat de catre Softmagazin in parteneriat cu AUSTROTHERM COM, austrotherm.devizonline.ro... 
NOU! Pentru sanatatea casei tale: cum se termoizoleaza corect
Termoizolarea acoperisului http://www.youtube.com/watch?v=g1GgMWRiZGw Termoizolarea... 
 
Conditii de utilizare | © by Austrotherm