Istorie

Austrotherm este unul dintre primii producători de materiale termoizolante din Austria. În 1953 Oswald Nowotny deschide porţile fabricii, devenind astfel primul producător austriac de Styropor. În prezent Austrotherm este membră a concernului Schmid Industrie Holding, din care mai fac parte Baumit şi Murexin.

1953

Oswald Nowotny, devine începând cu anul 1953 primul producător de Styropor din Austria. În primă fază elementele decorative (manechine pentru decoruri, busturi,etc) au fost în centrul atenţiei. Cu un an înainte a fost creat polistirenul expandat EPS ( Styropor în termeni tehnici ) de către concernul german BASF- Ludwigshafen.

1964

Potenţialul de piaţă din domeniul termoizolaţiilor al polistirenului expandat a stat la baza hotărârii lui Nowothny de a construi o linie de fabricaţie pentru plăcile de polistiren expandat. Din 1964 în Purbach funcţionează o a doua linie de fabricaţie capabilă să asigure o producţie anuală de peste 30.000 m³, urmând a face faţă solicitării ascendente de plăci de polistiren destinate termoizolaţiilor până la nivelul anilor 1980.

1980

Din 1980 firma Nowotny este preluată de Friedrich Schmid, proprietarul fabricilor de piatră şi var din Wopfing. Cu un volum anual al vânzărilor de circa 18.000 m³ firma Nowotny avea o cifră de afaceri de circa 945.000 Euro. Cele două şocuri petroliere, prin valurile de scumpiri aduse, au impus ca primă necesitate economia de energie, în special pentru cea destinată încălzirii locuinţelor şi a producerii de materiale destinate temoizolaţiilor. Datorită caracteristicilor sale, plăcile de polistiren expandat Nowotny au fost acceptate rapid de către industria locală de construcţii, ceea ce a impus creşterea capacităţii de producţie la numai doi ani de la preluarea fabricii de către Friedrich Schmid.

1982

Preluarea de către firma Nowotny a producătorului de Styropor Dipl.-Ing. Wieser din Pinkafeld, ca urmare a necesităţii dezvoltării capacităţilor de producţie, creşte capacitatea totală de fabricaţie a fabricilor având locaţiile în Purbach şi Pinkafeld la 150.000 m³.

1991

Pentru a-şi atinge scopurile propuse concernul a investit în doi ani nu mai puţin de 4 mil. Euro, fabica din Pinkafeld fiind dotată cu o nouă linie de fabricaţie, ceea ce a determinat o creştere substanţială a capacităţii de producţie. În primăvara lui 1991 începe producţia de polistiren extrudat XPS la Purbach. Până atunci o parte din necesarul de polistiren extrudat de pe piaţa austriacă fusese asigurat de importurile realizate de marile companii din industria petrochimică. Tehnologia de fabricaţie a rămas strict secretă. Cercetări şi încercări multiple urmate de modificări în procesul tehnologic de fabricaţie au condus în final la atingerea scopului vizat: plăcile roz de polistiren extrudat XPS. Astfel Nowotny devine unicul producător de polistiren extrudat XPS al Austriei.

1991

În 1991 Austrotherm a preluat fabrica din Györ, sucursală cu capital integral Nowotny. Utilizând materii prime de la producătorii din vest, Austrotherm produce plăci de polistiren expandat EPS de înaltă calitate, capacitatea sa de producţie situându-se la nivelul anului 1991 la 100.000 m³/an.

1993

În vara anului 1993 are loc asocierea dintre Termoizolaţii Nowotny, producătorul polonez Zaklady Chemiczne Oswiecim şi Casa de Comerţ Cieh – Stomil. Cu o investiţie de 1,6 mil. Euro, sub numele Austrotherm se construieşte o linie modernă de fabricaţie pentru EPS, după modelul celei din Pinkafeld, cu o capacitate anuală de producţie de 200.000 m³.

1994

Pentru a asigura o apariţie unitară pe piaţa europeană, începând din anul 1994, firma va purta acelaşi nume şi în Austria: Austrotherm GmbH.

1995

La începutul verii anului 1995, noua linie de fabricaţie din Purbach produce la capacitate maximă – 130.000 m³/an. Astfel Austrotherm devine un factor economic important pentru cele două regiuni – Purbach şi Pinkafeld. La 2 oct.1995 Franz Kröpfl, preşedintele Camerei de Comerţ acordă în cadrul unei ceremonii firmei Austrotherm GmbH simbolul oficial al Austriei pentru calitatea produselor şi a serviciilor aduse industriei. Cu un număr de 160 de angajaţi Austrotherm a atins în 1995 o cifră de afaceri de 32,7 mil Euro (21,08 mil. Euro în 1994).

1997

La începutul lui noiembrie 1997 se deschide a treia fabrică de polistiren din Europa de est.În partea de nord a oraşului Bratislava, cu o investiţie de circa 2,18 mil. Euro, se construieşte o nouă unitate de producţie, dotată cu o linie modernă de fabricaţie, cu o capacitate de 200.000 m³/an.

1998

La 27 mai 1998 Austrotherm obţine agrementul ISO 9001 pentru produsele sale.

1999

În Skierniewice – între Varşovia şi Lodz se deschide a doua fabrică Austrotherm de polistiren expandat EPS. Suma investită:2,18 mil.Euro. Austrotherm intră în topul primilor 3 producători de materiale termoizolante din Polonia.

1999

Printr-o realizare excepţională a inginerilor de la Austrotherm, în august 1999 apare o nouă generaţie de plăci izolante. Prin folosirea aerului ca şi conţinut al celulei, noua generaţie “Austrotherm TOP”corespunde celor mai înalte norme ecologice. În anul precedent au fost investite nu mai puţin de 20,35 mil. Euro în linia de producţie XPS. O mare parte din această sumă a fost dedicată cercetării, dezvoltării şi protecţiei mediului. Investiţia a meritat, întrucât generaţia TOP XPS posedă calităţi excepţionale de izolare termică, rezistenţă foarte bună la umezeală şi corespunde normelor ecologice impuse de UE.

1999

Peter Schmid, prezent în companie din anul 1993, iar din 1996 procurist, are în subordine departamentele IT,organizare,dezvoltarea produselor, precum şi centrele de producţie din Purbach şi Pinkafeld. Începând cu 01.09.1999 devine al doilea manager al firmei. Activităţile de export, strategiile de dezvoltare şi desfacere pentru centrele de producţie din Polonia, Ungaria şi Slovacia vor fi coordonate în continuare de Ferdinand Kühbacher, manager al firmei Austrotherm din 1990.

1999

Austrotherm intră şi pe piaţa materialelor de construcţii din România. Din septembrie 1999 noua fabrică din Bucureşti intră în producţie la capacitate maximă. Astfel Austrotherm demarează intr-o piaţă nouă, care prin potenţialul celor circa 23 mil. locuitori promite o dezvoltare puternică pe termen mediu şi lung. Cu un volum de investiţii de aproximativ 3,63 mil. Euro, fabrica de polistiren expandat EPS Austrotherm din Bucureşti situată în partea vestică a oraşului, deservită de 20 de angajaţi, poate asigura o capacitate de producţie de 400.000 m³/an.

2001

În aprilie 2001 se deschide în Gyöngyös, localitate aflată la 80 km. N-E de Budapesta a doua fabrică de EPS a grupului Austrotherm în Ungaria. Cu o investiţie de circa 3,27 mil.Euro, având 20 de angajaţi, fabrica din Gyöngyös este cea mai modernă fabrică a grupului Austrotherm, cu o capacitate de producţie de 600.000 m³/an. Împreună cu fabrica de EPS din Györ, Austrotherm are în Ungaria o capacitate anuală de producţie de 1.000.000 m³. Această creştere a capacităţii de producţie permite acum pe lângă acoperirea necesarului zonei de est a Ungariei şi exporturi în Ucraina şi partea de vest a Slovaciei.

2003

În august 2003 s-a deschis la Valjevo, oraş situat la 80 km. sud de Belgrad o nouă fabrică de de polistiren expandat EPS. Cu o investiţie de 3,5 mil.Euro, având dotări de ultimă generaţie, fabrica are o capacitate de producţie anuală de 400.000m³.

2003

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de existenţa a firmei, proprietarul Austrotherm KR Friedrich Schmid a primit medalia de pionier în termoizolaţii al ţinutului Burgenland.

2004

În 2004 a început construcţia unei noi fabrici la Sofia. Cu o investiţie de 3,5 mil. Euro, fabrica din Sofia beneficiază de o linie de fabricaţie ultra performantă, capabilă să producă 400.000 m³/an. Momentan fabrica are 30 de angajaţi. Numele Austrotherm în Bulgaria este deja cunoscut. Încă din 1996 graţie firmei Baumit cu sediul în Elin Pelin, materialele termoizolante produse de Austrotherm Austria şi Austrotherm România au fost cunoscute pe piaţa din Bulgaria.

2005

În 2005 producţia de polistiren extrudat Austrotherm XPS din Serbia a condus la creşterea numărului de fabrici la 3.

2006

În iunie 2005 a fost inaugurată cea de-a doua fabrică de polistiren expandat din România, la Horia. Această investiţie a facilitat exportul spre Ucraina şi Republica Moldova. În 2008 a început producţia de XPS şi în această regiune.

2007

La începutul anului 2008 a fost inaugurată fabrică din Bosnia, o investiţie ce a totalizat 5 Mil.Euro şi care a făcut posibilă deschiderea spre Croaţia.

2008

In anul 2008 a fost inaugurata si deschisa linia de productie XPS, la fabrica Austrotherm din Horia. Odată cu investiţia de 5 Mil.Euro făcută în fabrica din Istanbul polistirenul expandat Austrotherm a trecut şi pe continentul vecin, confirmând calitatea deja consacrată. Tot în 2008 s-a deschis şi cea de-a treia fabric de EPS în Ungaria, beneficiind de o capacitate anuală de 400.000 m³ având la bază o investitie de 5 Mil.Euro.

2009

Austrotherm şi-a consolidat poziţia şi pe această piaţă, prin preluarea firmei fiică cu sediul în Bratislava.

2010

În anul 2010, au fost investiţi 7,7 Mil Euro în modernizarea celor două fabrici din Austria, investiţie în calitatea polistirenului extrudat şi expandat, acesta din urmă îmbogaţindu-se cu două sortimente noi: polistiren extrudat Austrotherm XPS TOP 50 şi Austrotherm XPS TOP 70. Vânzarile de polistiren expandat Austrotherm EPS F-PLUS au fost puternic impulsionate de campania de promovare din Austria, “termoizolare sub scutul Austrotherm”. Datorită investiţiilor susţinute în cercetare, Austrotherm a primit premiul "Muncă prin inovaţie". În Zagreb a fost înfiinţată o sucursală specială pentru desfacere şi vânzare.

2011

Austrotherm şi-a consolidat echipa de management prin cooptarea dlui Gerald Prinzhorn la conducerea departamentelor de desfacere şi internaţionalizare, alaturi de actualul director general, dl Peter Schmid. Austrotherm a obţinut primul loc şi premiul pentru inovaţie la concursul naţional destinat marilor producători, pentru sistemul revoluţionar Klebe-Anker-Duplex.

2012

Austrotherm a cumpărat o fabrică de polistiren expandat în Samac, în Estul Bosniei, în prima jumatate a anului 2012. Astfel a fost deschisă posibilitatea exportului de polistiren spre Estul Croaţiei. Pe lângă această investiţie, Austrotherm a mai investit 8 Mil. Euro pentru optimizarea producţiei şi eficientizarea consumului de energie electrică în fabricile din Purbach şi Pinkafeld.

2013

În iunie, managerul grupului, Peter Schmid primește Crucea de Comandor a provinciei Burgenland de la guvernatorul provinciei Hans Niessl, ca parte a sărbătorii 60 de ani Austrotherm.

2014

Austrotherm comandă cea de-a doua fabrică EPS din Turcia, în Turgutlu, regiunea Izmir.

2014

Austrotherm semnează certificatul de înregistrare al fabricii din Pinkafeld.

2015

Austrotherm introduce sistemul de management de mediu conform ISO 14001 și sistemul de management al energiei conform ISO 50001.

2015

Prima fabrică industrială a Alianței Climatice din Burgenland

2016

ISO 14001 și ISO 50001, Organizații pasive de locuințe.

2016

Începând cu 01.01.2016, DI Gerald Prinzhorn devine singurul director general al Austrotherm Group. Co-proprietarul Peter Schmid preia o pozitie in noul consiliu consultativ Austrotherm.

2017

Gerald Prinzhorn devine singurul director general.

2019

In anul 2019 Austrotherm implineste 20 de ani de activitate pe piata din Romania.

2022

Grupul Austrotherm a achiziționat 100% producătorul de izolații XPS al brandului Zentyss, inclusiv marca "Zentyss", în urmă unei tranzacții încheiate cu succes.

2022

Austrotherm Romania a inaugurat cea de-a treia fabrică de productie polistiren expandat, la Călan, în apropiere de orașul Deva